Niby sernik makowy na czekoladowym spodzie z mandarynkami. Ciasto z polewą czekoladową, było pyszne.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
CIASTO CZEKOLADOWE:
-100 g. masła
-100 g. cukru
-2 jajka
-250 g. mąki
-1 łyżka kakao
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-100 g. startej czekolady
OWOCE:
-2 puszki mandarynek po 175 g.owoców
MASA JOGURTOWO-MAKOWA:
-1 l. jogurtu greckiego
-350 g. sera śmietankowego
-300 g. cukru
-6 jajek
-1 puszka maku-850 g.
-2 duże budynie krówkowe na 3/4 l.mleka
POLEWA CZEKOLADOWA:
-200 g. mlecznej czekolady
-50 g. masła
-trochę mleka
Makowy jogurtowiec na czekoladowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Masło zmiksować z cukrem i jajkami. Przesiać do tego mąkę z kakao, proszkiem i zmiksować.Dodać startą czekoladę i wymieszać. Rozsmarować na spód blaszki (30x40)wyłożonej papierem do pieczenia.
2.Ułożyć odsączone mandarynki.
3.masa jogurtowo-makowa-Jajka zmiksować z cukrem, potem z jogurtem, serkiem i przesianymi budyniami. Miksować na niskich obrotach miksera.Dodawać porcjami mak i zmiksować.Wylać na mandarynki.
Piec ok. 1 godz. w 175 * C. Pod koniec jak za mocno brązowieje to przykryć papierem do pieczenia.
4.polewa-Czekoladę rozpuścić nad parą z masłem i trochę z mlekiem. Polać i rozsmarować na zimnym placku. Kroić jak stężeje.
5.Moje świąteczne wypieki: ten makowy jogurtowiec, mój sernik piernikowy i szarlotka z bezą.
Komentarze