Makowy

4.5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tort jest wspaniały. Piekę go od wielu lat.

Składniki:

  • Ciasto: 30 dag sparzonego i zmielonego maku
    ● 1,5 szkl. cukru
    ● 4 łyżki bułki tartej
    ● 2 łyżki mąki
    ● olejek migdałowy
    ● 10 jajek
    ● cukier wanil.
    ● 2 łyżeczki proszku do piecz.
    Biszkopt: 4 jajka
    ● 4 łyżki cukru
    ● 4 łyżki orzechów
    ● 3 łyżki bułki tartej
    ● 2 łyżki mąki
    ● łyżeczka proszku do piecz.
    Krem: 2 budynie wanil.
    ● 2 szkl. mleka
    ● 4 łyżki cukru
    ● szkl. nutelli
    ● łyżka kakao
    ● kostka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mak ucieramy z cukrem,
    dodajemy po żółtku,
    a później resztę składników.
    Mieszamy z pianą z białek.
    W tortownicy pieczemy 2 placki
    (ok. 40 minut).
  • 2. Biszkopt: białka ubijamy,
    dodajemy cukier i żółtka, mieszamy
    z resztą składników.
    Pieczemy 30 minut.
  • 3. Na mleku gotujemy budynie,
    zimne ucieramy z masłem,
    nutellą i kakao. Na ciasto
    nakładamy krem, biszkopt,
    krem i ciasto makowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować