Makówki

4.51 (159 ocen)

  • 25 min

Makówki są ostatnią potrawą wigilijną, podawaną na deser.

  • 25 min

Składniki:

  • 500 g sparzonego i zmielonego maku

    400-500 ml mleka
    100-125 ml syropu migdałowego
    100-125 ml miodu
    50-100 g cukru
    2 łyżki masła
    sparzone rodzynki, posiekane orzechy włoskie i laskowe
    chałka niezbyt świeża

Wystaw ocenę:

4.51 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak włożyć do garnka , zalać mlekiem, syropem, dodać miód, masło, cukier i wszystko na średnim ogniu zagotować cały czas mieszając.
    Do maku dodajemy namoczone rodzynki i posiekane orzechy. Masa powinna być luźna.
    Chałkę kroimy w bardzo cieniutkie kromki.
    W salaterce układamy warstwę chałki , na nią wykładamy warstwę maku i znów warstwę chałki i maku. I tak naprzemiennie do wyczerpania składników. Zostawiamy w chłodnym miejscu do następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować