Makowiec zawijany

5 (144 ocen)

  • 2 godz.

Został przygotowany z myślą a świętach.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe na 3 strucle:

    3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania (u mnie zazwyczaj około pół szklanki)
    180 ml letniego mleka
    150 g margaryny (lub masła), roztopionej, ochłodzonej
    6 żółtek (białka odłożyć do masy, będą nam jeszcze potrzebne)
    45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
    6 łyżek cukru
    1,5 łyżki oleju
    pół łyżeczki soli
    1,5 łyżki spirytusu (lub np. wódki, rumu)
    1 duże opakowanie cukru waniliowego (16 g)

    Masa makowa:

    500 g maku
    250 g cukru (zazwyczaj dodaję mniej)
    100 g rodzynków
    50 g orzechów włoskich, posiekanych
    1 łyżka miodu (można dać więcej i wtedy zmniejszyć ilość cukru)
    olejek migdałowy do smaku
    cynamon do smaku
    1 łyżka miękkiej margaryny
    kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle uznania

    Ponadto:

    lukier
    pergamin/papier do pieczenia
    olej
    migdały
    suszone figi
    kolorowa posypka
    brązowy cukier muscovado
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowiec zawijany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta drożdżowego

    Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem (letnim) i odstawić na około 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • 2. Wykonanie masy makowej

    Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).
  • 3. Następnie ciasto drożdżowe podzielić według uznania (ja dzielę na 3 części), rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby. Uwaga jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy; końce makowców podłożyć pod spód.
  • 4. Piec w temperaturze 180 - 190 stopni przez około 30 - 40 minut.
    Ciasto polać lukrem i posypać pokruszonymi migdałami , posiekanymi figami,cukrem muscovado oraz kolorową posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować