Makowiec z kaszą manną i jabłkiem

4.48 (157 ocen)

Od dziś mój ulubiony makowiec :) Ciasto jest wilgotne, nie za słodkie, ma mnóstwo maku, sporo bakalii i jest pyszne!

Składniki:

  • 500 g masy makowej
    3 jajka
    1 duże jabłko
    5 łyżek kaszy manny
    2 łyżki siekanych orzechów laskowych
    2 łyżki rodzynek
    2 łyżki suszonej żurawiny
    Polewa:
    100 g czekolady mlecznej
    30 g śmietany 30%
Wystaw ocenę:

4.48 (157 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Desery

Makowiec z kaszą manną i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Do miski wrzucić masę makową, dodać żółtka i kaszę mannę i dokładnie wymieszać.

    Jabłko obrać, zetrzeć na tarce, wrzucić do masy.

    Dodać siekane orzechy, rodzynki (najlepiej drobne) oraz żurawinę. Całość jeszcze raz dokładnie wymieszać.

    Pianę z białej ubić na sztywno, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać łyżką. Całość przełożyć do wyścielonej papierem do pieczenia formy (średnica 18cm), piec około 35 minut w 180 stopniach. Wystudzić.

    Polewa: czekoladę posiekać, wrzucić do rondelka, dolać śmietankę i postawić na małym ogniu. Mieszać do uzyskania gładkiej polewy. Polać ciasto i odstawić do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować