Makowiec w duecie z gotowaną kaszą manną i cytrynowymi jabłkami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Prawdziwa makowa perełka:))

  • 50 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto kruche:
    2,5 szklanki mąki
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanki cukru pudru
    15 dag margaryny
    2 jajka
    3 łyżki gęstej śmietany 18%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek
    1 galaretka cytrynowa
    Cukier do smaku

    Masa makowa:
    250g suchego maku
    150g kaszy manny
    1 litr mleka
    3 – 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    5 jajek
    0,5 szklanki cukru
    Cynamon
    Aromat migdałowy
    100g rodzynek
    1 pomarańcza
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowiec w duecie z gotowaną kaszą manną i cytrynowymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Przesiane mąki, proszek, cukier puder posiekać razem z margaryną. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie nierówne części, mniejsza będzie służyć do dekoracji wierzchu ciasta. Większą rozwałkować, przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyłożyć masę jabłkową, następnie makową. Wierzch dekoracyjne przybrać pozostałym ciastem. Piec ok. 50 - 60 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta i suchego patyczka.
  • 2. Masa jabłkowa: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dusić, aż odparuje nadmiar płynu. Na koniec dodać galaretkę w proszku, posłodzić do smaku. Całość gotować ok. 1 minuty. Przestudzić.
  • 3. Masa makowa: Mak sparzyć i zemleć dwukrotnie. Do zimnego mleka wsypać cukier i kaszę mannę, doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Gotować aż masa stanie się gęsta ok. 10 minut. Po tym czasie wsypać mak i pogotować ok. 1 minuty. Masę przestudzić. Do chłodnej dodać rozmieszane żółtka, obraną i pokrojoną w kostkę pomarańczę, rodzynki, cynamon, aromat. Masę ewentualnie dosłodzić. Delikatnie połączyć z ubitymi na sztywno białkami.

Porady

gdyby masa jabłkowa miała dość dużo płynu, to warto posypać ciasto kruche kilkoma łyżkami bułki tartej, która go wchłonie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kasza manna Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować