Makaronowy garnek

4.5 (164 ocen)

Pyszne makaronowe danie jednogarnkowe :) Z pulpecikami w sosie pomidorowym:) Bardzo sycące:)

Składniki:

  • 100 g makaronu rurki
    250 g mięsa mielonego
    1 cebula
    10 pieczarek
    1 puszka pomidorów
    3 łyżki koncentratu pomidorowego Tesco
    1 litr wody
    3 łyżki mąki + do obtoczenia pulpetów
    1 jajko
    1 łyżka bułki tartej
    1 łyżka oleju
    garść świeżej bazyli
    Przyprawy: sól,pieprz,2 łyżki ziół prowansalskich,1 łyżeczka vegety



Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Makaronowy garnek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie,odcedzić.
    Mięso przyprawić solą i pieprzem,wymieszać z jajkiem i bułką tartą.
    Formować małe pulpeciki i obtoczyć je w mące.
    W garnku zagotować wodę, dodać łyżeczkę vegety.
    Pomidory z puszki zmiksować z bazylią na krem.
    Zmiksowane pomidory wlać do garnka. Do gotującego się sosu wrzucić pulpety.
    Następnie dodać koncentrat,sól , pieprz i zioła prowansalskie.
    Do kubka wsypać mąkę i wymieszać koziołkiem z zimną wodą.
    Cebulę i pieczarki obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki pokroić w plasterki.
    Na patelni rozgrzać olej,zeszklić cebulkę a następnie podsmażyć pieczarki.
    Cebulę i pieczarki wrzucić do sosu. Do sosu dodać mąkę rozrobioną z wodą i gotować jeszcze 10 minut.
    Ugotowany makaron wrzucić do sosu i wymieszać ,aby makaron połączył się z sosem. Gotować jeszcze 5 minut.
    Przełożyć na talerz i udekorować bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować