na 2-3 osoby:
kilka plasterków szynki,
pół brokułu,
opcjonalnie kilka pieczarek,
cebula,
2 ząbki czosnku,
ok. 150 g makaronu
na sos beszamelowy:
szklanka mleka,
czubata łyżka masła,
czubata łyżka mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
starty parmezan
Makaronowa zapiekanka z brokułami i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę, cebulę, pieczarki i czosnek pokroić, przesmażyć. Brokuły i makaron podgotować prawie do miękkości. Sos beszamelowy: masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, zrobić zasmażkę, szybko mieszając trzepaczką. Wlać mleko, mieszać i poczekać kilka minut, aż sos zgęstnieje, doprawić. Do naczynia do zapiekania nakładać warstwy makaronu, wędliny, warzyw i sosu - każdą warstwę posypać parmezanem. Zapiekać ok. 10-15 minut w 180 stopniach.
Komentarze