Makaron zapiekany z truskawkami w masie jogurtowo - jajecznej z kajmakiem i miodem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne danie na słodko lecz nie za słodkie , na obiad lub na deser. Posmakuje dzieciom , młodzieży i starszej młodzieży , a także mięsożercom.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • około 300 g makaronu - u mnie sprężynki
    około 600 g truskawek bez szypułek
    Masa jogurtowo - jajeczna
    300 g jogurtu typu greckiego
    2 łyżki cukru trzcinowego
    5 jajek
    1 łyżeczka cukru z wanilią
    Masa miodowo - kajmakowa
    2 łyżki masła
    3 łyżki kajmaku - u mnie z puszki
    3 łyżki miodu - u mnie lipowy
    Dodatkowo:
    3 łyżki płatków migdałowych
    osolony wrzątek z olejem
    naczynie żaroodporne posmarowane masłem - u mnie forma do tart
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Makaron zapiekany z truskawkami w masie jogurtowo - jajecznej z kajmakiem i miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaron zapiekany z truskawkami w masie jogurtowo - jajecznej z kajmakiem i miodem 1. Makaron gotuję we wrzątku około 5 minut , odcedzam , polewam wodą zimną , odcedzam , przekładam do naczynia żaroodpornego.
    Składniki masy jogurtowo - jajecznej miksuję mikserem , zalewam makaron.
    Truskawki myję , osuszam , kroję , układam na makaronie.
    Całość posypuję płatkami migdałowymi.
    Masło , kajmak i miód podgrzewam , mieszam , masą polewam makaron z truskawkami.
    Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni , podaję na ciepło, na zimno też smakuje wybornie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować