Pyszne, zdrowe i tanie danie z nielubiana pewnie przez większość pokrzywą, ale mogę zagwarantować, że obiad nie parzył w język.
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
ok. 20 dag makaronu,
4-6 łyżek świeżych posiekanych listków pokrzywy (może być również suszona wtedy możemy dać jej o łyżkę mniej),
1 puszka tuńczyka w oleju,
1 ząbek czosnku,
sól, pieprz, ostra i słodka papryka do smaku,
sok wyciśniety z ½ małej cytryny,
ok. 50 ml wody,
łyżka śmietany (opcjonalnie),
2-3 łyżeczki startego parmezanu (opcjonalnie),
Makaron z tuńczykiem i pokrzywą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Młode listki dokładnie płuczemy, kładziemy na sitku i przelewamy wrzącą wodą, siekamy. Jeżeli nie mamy świeżej pokrzywy np. zimą możemy użyć mrożonej lub suszonej (pokrzywę zalewamy niewielką ilością wrzątku tak aby ją przykryć. Odstawiamy na ok. 10 min.).
Czosnek drobno siekamy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy tuńczyka z całym olejem, oraz czosnek, dusimy ok. 5 min następnie dodajemy pokrzywę, podlewamy wodą. Wszystko dusimy około 10 min na małym ogniu co chwilę mieszając. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i odrobiną soku z cytryny. Na koniec dodajemy śmietanę i parmezan, dokładnie mieszamy.
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Gotowy makaron dodajemy do tuńczyka, wszystko dokładnie mieszamy. Smacznego!
Komentarze