Makaron z sosem pomidorowym i fetą

4.5 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Złocisty makaron z kolorowym sosem wygląda apetycznie. Wystarczy spojrzeć, a już ślinka cieknie.

Składniki:

  • 20 dag makaronu penne
    1/2 puszki groszku
    30 dag cienkich białych kiełbasek
    fenkuł (koper włoski)
    2 łyżki jogurtu greckiego
    łyżka koncentratu pomidorowego
    czerwona papryka
    puszka pomidorów
    łyżeczka mąki ziemniaczanej
    po kilka gałązek natki pietruszki i szczypiorku
    5 dag fety
    sól, pieprz
    1/2 łyżeczki kurkumy
    słodka mielona papryka
    ostra mielona papryka
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z sosem pomidorowym i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Odcedzamy i hartujemy.
  • 2. Fetę kroimy w kostkę. Szczypiorek i natkę myjemy, osuszamy i siekamy. Paprykę myjemy i usuwamy gniazdo nasienne. Fenkuła oczyszczamy i z papryką kroimy w kostkę. Kiełbaski gotujemy, wyjmujemy (wywar zachowujemy) i kroimy w grube plastry.
  • 3. Do wywaru dodajemy pomidory, paprykę i fenkuła. Gotujemy
    10 minut. Dodajemy kiełbaski i osączony groszek. Doprawiamy. Wsypujemy zieleninę (część odkładamy).
  • 4. Jogurt mieszamy z koncentratem pomidorowym i mąką. Dodajemy do sosu. Mieszamy i chwilę gotujemy.
  • 5. Makaron wykładamy na talerze, polewamy sosem, posypujemy fetą i resztą zieleniny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt grecki Makaron penne

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować