Makaron z jarzynami po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Grzyby moczymy przez 20 min w letniej wodzie, następnie gotujemy w tej samej wodzie przez 25 min. Wyjąć, odcisnąć, pokroić w paski.
2. Cebulę obrać pokroić w piórka. Kapustę pokroić w paski. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki.
3. Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą i starannie wymieszać.
4. Filety pokroić w paseczki.
5. Makaron ugotować do miękkości wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i trzymać w cieple.
6. Na silnie rozgrzany olej wrzucić marchewkę. Smażyć przez 1 minutę, wyjąć i osączyć. Na ten sam olej wrzucić kapustę. Po minucie wyjąć i osączyć. Na tym samym oleju przesmażyć przez 1 minutę pokrojone grzyby. Dodać cebulę, przeciśnięty czosnek i imbir. Wymieszać i smażyć 1 minutę. Dodać sos, podsmażoną marchewkę i kapustę, pokrojone mięso i smażyć dalsze 2 minuty, ciągle mieszając.
7. Makaron wymieszać z jarzynami i mięsem. Podawać od razu.
Komentarze