Makaron z jarzynami po chińsku

0 (0 ocen)

Rewelacyjny makaron po chińsku z kurczakiem, grzybkami, marchewką, kapustą i typowym chińskim sosem. Zajadania nie było końca :)

Składniki:

  • 200 g chińskiego makaronu jajecznego lub domowego

    250 g filetu z kurczaka

    1 łyżeczka imbiru w proszku

    2 cebule

    2 ząbki czosnku

    1 marchewka

    100 g kapusty (pekińska, włoska)

    6 grzybków mun

    olej

    sos:

    8 łyżek sosu sojowego

    4 łyżki sherry (dałam wódkę)

    1 łyżeczka cukru

    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z jarzynami po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Grzyby moczymy przez 20 min w letniej wodzie, następnie gotujemy w tej samej wodzie przez 25 min. Wyjąć, odcisnąć, pokroić w paski.

    2. Cebulę obrać pokroić w piórka. Kapustę pokroić w paski. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki.

    3. Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą i starannie wymieszać.

    4. Filety pokroić w paseczki.

    5. Makaron ugotować do miękkości wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i trzymać w cieple.

    6. Na silnie rozgrzany olej wrzucić marchewkę. Smażyć przez 1 minutę, wyjąć i osączyć. Na ten sam olej wrzucić kapustę. Po minucie wyjąć i osączyć. Na tym samym oleju przesmażyć przez 1 minutę pokrojone grzyby. Dodać cebulę, przeciśnięty czosnek i imbir. Wymieszać i smażyć 1 minutę. Dodać sos, podsmażoną marchewkę i kapustę, pokrojone mięso i smażyć dalsze 2 minuty, ciągle mieszając.

    7. Makaron wymieszać z jarzynami i mięsem. Podawać od razu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować