Makaron po chińsku

4.5 (196 ocen)

  • 30 min

z kurczakiem i warzywami

  • 30 min

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
    1/2 opakowania makaronu błyskawicznego (125 g)
    1 marchewka
    1/4 średniego selera
    kilka grzybów mun
    1/2 papryki
    kawałek pora
    1 cm imbiru świeżego
    1 op. marynaty orientalnej Kamis
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżeczka maki ziemniaczanej
    olej arachidowy do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka pokroić w paseczki, wymieszać z marynatą, przykryć i wstawić do lodówki. Namoczone wcześniej grzyby pokroić w paseczki, pora w półplasterki, paprykę, marchewkę i selera w zapałkę. Makaron zalać wrzątkiem, pozostawić na 4 minuty i odcedzić.
  • 2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju arachidowego, wrzucić kurczaka i podsmażyć przez 3-4 minuty. Mięso wyjąć, dolać łyżkę oleju, wrzucić marchewkę i selera, podsmażyć 2-3 minuty, dodać grzyby, paprykę i pora. Wymieszać. Dodać starty imbir. Ciągle mieszając smażyć 5 minut na dużym ogniu. Dodać mięso i makaron, smażyć kolejne kilka minut. Polać 1 łyżką sosu sojowego.
  • 3. Na koniec rozmieszać mąkę ziemniaczaną w wodzie z moczenia grzybów i zalać nią smażący się makaron. Dokładnie wymieszać i po 2 minutach gotowe :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby mun Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować