Makaron z grzybami i sosem z batata

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Dziś zapraszam na obłędny makaron z grzybami i sosem z batata. To niezwykle proste danie zachwyci Was aromatem i smakiem. Niezwykle kremowy sos ze słodkiego ziemniaka rewelacyjnie komponuje się z grzybami. Jestem pewna, że Wam zasmakuje!

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na sos:
    1 słodki ziemniak (batat)
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    250 ml słodkiej śmietany 30%
    1 łyżeczka słodkiej mielonej wędzonej papryki
    1 łyżka oleju
    sól
    pieprz

    Dodatkowo:
    250-300 g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych u mnie podgrzybki i borowiki
    250 ml bulionu
    1 łyżka masła
    1 łyżka oleju
    250-300 g ulubionego makaronu
    posiekana świeża natka pietruszki – opcjonalnie
    30 g tartego parmezanu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Makaron z grzybami i sosem z batata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Słodkiego ziemniaka myjemy, nacieramy oliwą, nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50-60 minut. Gdy upieczony batat przestygnie obieramy go ze skórki i przekładamy do miski.
    Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Gdy lekko się zeszkli dodajemy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę i wędzoną paprykę. Smażymy kilka chwil i dodajemy do ziemniaka. Całość zalewamy śmietanką i miksujemy na gładki i kremowy sos. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Makaron gotujemy al dente (ok. 1-2 minut krócej niż zaleca producent) we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy na bok.
    Grzyby oczyszczamy i kroimy w plasterki. Podsmażmy na maśle i oleju przez ok. 5-7 minut. Następnie zalewamy bulionem i dusimy ok. 15 minut. Pod koniec do grzybów dodajemy sos z batata. Zmniejszamy palnik i dusimy ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli sos jest za gęsty można dodać trochę wody. Na koniec dodajemy ugotowany makaron. Podgrzewamy kilka minut, ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem i przekładamy na talerze.
    Przed podaniem możemy posypać natką pietruszki i parmezanem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Makaron Bataty (słodkie ziemniaki)

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować