Ugotowany makaron z dodatkiem mięsa mielonego podsmażonego z cebulą i grzybami. Prosto, szybko i pysznie :)
Składniki:
300 g makaronu ze szpinakiem (u mnie świderki)
500 g mielonego mięsa wieprzowego
250 g grzybów leśnych mieszanych (waga po obgotowaniu)
1 cebula
3-4 łyżki tartego sera Grana Padano
3 łyżki oleju
sól
pieprz
pieprz ziołowy
2 łyżki tartego żółtego sera
Makaron z mięsem i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby czyścimy, myjemy, kroimy w paski i obgotowujemy kilka minut w osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do zeszklenia, dodajemy mięso i smażymy mieszając, aż mięso straci różowy kolor. Dodajemy obgotowane grzyby, przyprawiamy solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym. Podlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy pod przykryciem 20 minut.
2.Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i przekładamy do rondla z mięsem i grzybami. Posypujemy startym serem Grana Padano i mieszamy. Przekładamy do naczynia do zapiekania, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni kilka minut (aby ser na wierzchu się stopił).
Komentarze