Makaron z mięsem i grzybami

4.5 (196 ocen)

Ugotowany makaron z dodatkiem mięsa mielonego podsmażonego z cebulą i grzybami. Prosto, szybko i pysznie :)

Składniki:

  • 300 g makaronu ze szpinakiem (u mnie świderki)
    500 g mielonego mięsa wieprzowego
    250 g grzybów leśnych mieszanych (waga po obgotowaniu)
    1 cebula
    3-4 łyżki tartego sera Grana Padano
    3 łyżki oleju
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy
    2 łyżki tartego żółtego sera
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z mięsem i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby czyścimy, myjemy, kroimy w paski i obgotowujemy kilka minut w osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do zeszklenia, dodajemy mięso i smażymy mieszając, aż mięso straci różowy kolor. Dodajemy obgotowane grzyby, przyprawiamy solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym. Podlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy pod przykryciem 20 minut.
  • 2. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i przekładamy do rondla z mięsem i grzybami. Posypujemy startym serem Grana Padano i mieszamy. Przekładamy do naczynia do zapiekania, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni kilka minut (aby ser na wierzchu się stopił).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Makaron Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować