Makaron z boczkiem i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby namoczyć w wodzie na noc.
Makaron ugotować al dente.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę, dodać czosnek i chwilę przesmażyć. Dodać pokrojony w małą kostkę boczek. Podsmażyć.
W międzyczasie grzyby pokroić w małe kawałki i dodać do boczku. Całość podsmażyć 2-3 minuty, a następnie podlać kilkoma łyżkami wody, w której moczyły się grzyby. Poddusić kilka minut aż płyn trochę odparuje.
Całość zalać śmietanką. Dodać trochę natki pietruszki. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Poddusić aż sos trochę zgęstnieje. Dodać ugotowany makaron i całość dokładnie wymieszać. Rozłożyć na talerze. Podawać pospyany natką pietruszki.
Komentarze