Makaron z boczkiem i grzybami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Prosto, syto i aromatycznie.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -400 g makaronu (np. penne, fussilli)
    -200 g wędzonego boczku
    -30 g suszonych grzybów
    -1 cebula
    -2 ząbki czosnku
    -2 łyżki oleju
    -250 ml śmietanki
    -natka pietruszki
    -sól, świeżo zmielony pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sos grzybowy Dania z makaronem

Makaron z boczkiem i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby namoczyć w wodzie na noc.
    Makaron ugotować al dente.
    Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę, dodać czosnek i chwilę przesmażyć. Dodać pokrojony w małą kostkę boczek. Podsmażyć.
    W międzyczasie grzyby pokroić w małe kawałki i dodać do boczku. Całość podsmażyć 2-3 minuty, a następnie podlać kilkoma łyżkami wody, w której moczyły się grzyby. Poddusić kilka minut aż płyn trochę odparuje.
    Całość zalać śmietanką. Dodać trochę natki pietruszki. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Poddusić aż sos trochę zgęstnieje. Dodać ugotowany makaron i całość dokładnie wymieszać. Rozłożyć na talerze. Podawać pospyany natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować