Obiadek wyszedł pyszny, a dodatkowo powstał bardzo szybko.Tak przygotowane pesto nie tylko podaje z makaronem. Uwielbiam pieczywo nim posmarowane.
Składniki:
Pesto jarmużowe:
• 25 g pestek dyni,
• 50 g jarmużu,
• 1 ząbek czosnku,
• 25 g sera żółtego,
• Sól, pieprz do smaku,
• 2-3 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
• Około 250-300 g makaronu o dowolnym kształcie,
• 250 g miąższu dyni,
• 1 czerwona papryka,
• 200 g wędliny w kawałku,
• Olej do smażenia,
• Pieprz,
• Świeżo mielona sól ziołowa,
• Bazylia do dekoracji
Makaron z dynią i jarmużowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PESTO:
Pestki z dyni delikatnie prażymy na suchej patelni. Z jarmużu usuwamy grube łodygo liści. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
2.Gotowe pestki przekładamy np. do niewielkiego garnka.
3.Dokładamy do nich pozostałe składniki i dokładnie miksujemy. Doprawiamy do smaku.
4.DANIE:
Dynię oraz paprykę kroimy w kostkę. Przekładamy na patelnię. Delikatnie podlewamy olejem i smażymy. Doprawiamy do smaku. Między czasie kroimy w kostkę wędlinę i dodajemy do warzyw. Całość smażymy do momentu jak dynia zmięknie.
5.Podczas gdy składniki się smażą gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Ugotowany łączymy z pesto i przygotowanym nadzieniem.
Danie porcjujemy na talerze i podajemy na ciepło.
Komentarze