Uwielbiam jarmuż za to, że jest bardziej zdecydowany w smaku niż szpinak
30 min
Składniki:
375 g Linguini
300 g jarmużu
2 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku, rozgniecione
100 g prażone orzeszki piniowe (można zastąpić słonecznikiem) + trochę do dekoracji
100 g sera mascarpone
100 g sera pecorino, startego
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz
Makaron z jarmużowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować makaronu wg instrukcji na opakowaniu.
Tymczasem dobrze umyć jarmuż, usunąć wszelkie twarde liście i posiekać z grubsza.
2.Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć czosnek przez 2-3 minuty, dodać jarmuż i dusić parę minut, aż trochę zmieknie. Orzeszki piniowe zblendować (nie wiem, czy to jest całkiem po polsku :-) w malakserze. Dodać mascarpone, peccorino i gałkę muszkatołową.
3.Dodaj mieszaninę do jarmużu i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku.
Makaron odcedzić i wrzucić do przygotowanego sosu. Podawać posypane peccorino i orzeszkami piniowymi.
Komentarze