Makaron z cukinią i pomidorami

4.5 (197 ocen)

  • 20 min

Mimo że dokładnie widzisz co jest na talerzu, smak tej potrawy i tak jest zadziwiający. Sos pomidorowy przenika w głąb cukinii, nadając jej wyjątkowy smak, a świeża bazylia dodaje całości charakteru.

  • 20 min

Składniki:

  • NA DWIE PORCJE: 1 cukinia, 2 pomidory, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, zioła włoskie, świeża poszatkowana bazylia (1 łyżka), świeży rozmaryn (1/2 łyżeczki), 1 łyżka oleju, oliwa z oliwek (2 łyżki), makaron (tutaj: makaron szpinakowy)
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z cukinią i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną cebulę i ząbek czosnku w całości (ma jedynie oddać smak). Smażymy, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy pomidory pokrojone w małą kostkę (ze skórką). Smażymy na mocniejszym ogniu do momentu, aż utworzy się sos i odrobinę zgęstnieje. Dodajemy cukinię pokrojoną w krążki. Smażymy dalej, aż cukinia będzie miękka (ok. 10 minut). Często mieszamy.
  • 2. Dodajemy szczyptę ziół włoskich, bazylię, rozmaryn i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek i wyciągamy ząbek czosnku. Podajemy z makaronem, najlepiej szpinakowym lub spaghetti. Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Makaron Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować