1 op. makaronu np. tagliatelle
0,4 kg fileta z kurczaka
0,4 kg pieczarek
2 średniej wielkości cebule
1 szklanka słodkiej śmietany
1 szklanka mleka
2 serki topione bez dodatków
sól, pieprz, olej
przyprawa do kurczaka
Makaron w sosie serowym z kurczakiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w kostkę, mieszamy z przyprawą do kurczaka i odrobiną oleju i odstawiamy na bok. Pieczarki kroimy w kostkę, cebule także.
2.Rozgrzewamy patelnie z niewielką ilością oleju. Podsmażamy na niej cebulę, gdy się zeszkli wrzucamy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. dusimy pod przykryciem aż do odparowania. Zdejmujemy z patelni pieczarki i wrzucamy kurczaka. Smażymy do zrumienienia. Do usmażonego kurczaka dodajemy pieczarki.
3.Do kurczaka z pieczarkami dodajemy śmietankę i mleko oraz rozdrobnione serki topione. Mieszamy do zagotowania. Gotujemy 8-10 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Gotowym sosem polewamy wcześniej ugotowany makaron.
Komentarze