Makaron w sosie czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Pora oczyścić, drobno pokroić, czosnek obrać, drobniutko posiekać lub przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać masło, dodać pora, zeszklić, dodać czosnek chwilę razem przesmażyć i dodać pół szklanki mleka. Zmniejszyć ogień i dusić chwilę aż por zmięknie.
W międzyczasie mozzarellę zetrzeć na tarce, do kubeczka wbić 2 jajka, dodać kremówkę, roztrzepać. Makaron ugotować na pół twardo. Odcedzić.
Na patelnię wlać jajka roztrzepane ze śmietaną, dodać soli, pieprzu, suszonej bazylii, wrzucić makaron i mozzarellę, wymieszać wszystko razem, dusić minutkę aż sos zgęstnieje.
Gorący makaron nałożyć na talerze, udekorować świeżą bazylią
Komentarze