Makaron spaghetti z pesto

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Łatwe i bardzo szybkie danie, a do tego pyszne, czego chcieć więcej. Przy okazji możemy wykorzystac nadwyżkę bazylii z ogródka

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron spaghetti: 500 gramów
    - bazylia liście: 3 pęczki
    - parmezan starty: 0.5 szklanki
    - orzeszki pinii lub nerkowce: 2 łyżki
    - czosnek: 1 ząbek
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - oliwa extra virgine: 80 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Orzeszki Dania z makaronem

Makaron spaghetti z pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron wrzucamy na wrzącą i posoloną wodę, wlewamy łyżkę oliwy, gotujemy al dente ( 8-9 minut ).
    W tym czasie obrywamy liście bazylii z gałązek, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  • Makaron spaghetti z pesto 2. Umytą i osuszoną bazylię miksujemy z parmezanem, solą,
    orzeszkami i czosnkiem.
    Wlewamy po trochu oliwę dalej miksując. Sos będzie gotowy, gdy
    wszystko utworzy jednolitą masę.
  • 3. Makaron odcedzamy i mieszamy z pesto. Podajemy udekorowane liściem bazylii.

    Nadwyżkę pesto możemy zamknąć w słoiczkach i zagotować. W ten sposób możemy je jeść przez cały rok i nie tylko z makaronem

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Makaron Makaron spaghetti Parmezan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować