Makaron rigatoni z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą w sosie pomidorowym

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne i pożywne danie. Jest też proste i dość szybkie w przygotowaniu. Idealne zarówno na obiad, jak i kolację. Gorąco polecam!

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju,
    1 koncentrat pomidorowy 500 ml,
    ok. 500 g makaronu rigatoni,
    2-3 ząbki czosnku,
    łyżka posiekanej natki pietruszki,
    sól, pieprz, przyprawa włoska,
    oraz
    kilka oliwek,
    kilka kulek mozzarelli,
    2-3 łyżki startego parmezan (opcjonalnie).
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron rigatoni z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
    W osobnym garnku przygotowujemy sos:
    Tuńczyka podsmażamy, dodajemy drobno posiekany czosnek i dusimy pod przykryciem przez ok. 2-3 minuty. Wlewamy koncentrat pomidorowy, możemy lekko rozcieńczyć wodą. Dodajemy 1-2 łyżeczki przyprawy włoskiej i całość pozostawiamy na lekkim ogniu przez ok. 3-5 minut. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i przyprawiamy jeśli jest taka potrzeba solą oraz pieprzem według uznania. Makaron mieszamy z sosem i wykładamy na talerze. Na wierzchu układamy pokrojone oliwki, kulki mozzarelli i posypujemy parmezanem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Oliwki Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować