To pomysł na szybkie i smaczne danie - idealne na kolację lub obiad. Sos jest pyszny i aromatyczny, i wierzcie, nikt nie powstrzyma się od wzięcia dokładki.
Składniki:
400-500g dowolnego makaronu (ja wykorzystała spaghetti)
2 puszki tuńczyka w oleju
Zielone oliwki w zalewie (ilość według uznania)
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych
1-2 koncentratu pomidorowego
Oliwa
Sól, pieprz
Bazylia, oregano, zioła prowansalskie
Żółty ser (opcjonalnie)
Makaron z tuńczykiem i oliwkami w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek oraz cebulę drobno pokroić i lekko podsmażyć ma oliwie. Dodać pomidory z puszki, tuńczyka (odcedzonego z zalewy). Doprawić do smaku koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami (ja dodaję dużo suszonej bazylii). Całość wymierzać i chwilę pogotować. Na koniec dodać przekrojone na pół oliwki i wymieszać.
2.Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu - dodając trochę oliwy do wody, by makaron się nie sklejał. Odcedzić, polać sosem, posypać serem. Podać.
Komentarze