Makaron z tuńczykiem i oliwkami w sosie pomidorowym

4.5 (173 ocen)

To pomysł na szybkie i smaczne danie - idealne na kolację lub obiad. Sos jest pyszny i aromatyczny, i wierzcie, nikt nie powstrzyma się od wzięcia dokładki.

Składniki:

  • 400-500g dowolnego makaronu (ja wykorzystała spaghetti)
    2 puszki tuńczyka w oleju
    Zielone oliwki w zalewie (ilość według uznania)
    1 cebula
    2-3 ząbki czosnku
    1 puszka pomidorów krojonych
    1-2 koncentratu pomidorowego
    Oliwa
    Sól, pieprz
    Bazylia, oregano, zioła prowansalskie
    Żółty ser (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Makaron z tuńczykiem i oliwkami w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek oraz cebulę drobno pokroić i lekko podsmażyć ma oliwie. Dodać pomidory z puszki, tuńczyka (odcedzonego z zalewy). Doprawić do smaku koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami (ja dodaję dużo suszonej bazylii). Całość wymierzać i chwilę pogotować. Na koniec dodać przekrojone na pół oliwki i wymieszać.
  • 2. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu - dodając trochę oliwy do wody, by makaron się nie sklejał. Odcedzić, polać sosem, posypać serem. Podać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować