makaron po florencku

4.5 (154 ocen)

  • 30 min

Przepis mojej ulubionej Laury Vitale.

  • 30 min

Składniki:

  • dla 2 osób:
    podwójna pierś z kurczaka,
    ok. 3 ząbków czosnku,
    3 łyżki mąki
    3/4 szklanki bulionu
    3/4 szklanki śmietanki (kremówki lub 18%)
    pół szklanki startego parmezanu
    ok. 100-150 g szpinaku
    pomidorki koktajlowe (ok.15 sztuk)
    ok.200-250 g makaronu kokardki
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Makaron po florencku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić, obtoczyć w mące i przesmażyć. Gdy będzie prawie gotowe, w osobnym garnku możemy zacząć gotować makaron. Kurczaka zdjąć z patelni, odłożyć na bok, a na tej samej patelni przesmażyć szybko czosnek. Zalać bulionem, zredukować go o połowę (poczekać, aż wyparuje), dodać szpinak i pomidorki, cały czas mieszając (szpinak bardzo szybko zrobi się miękki i zmniejszy swoją objętość). Dorzucić gotowe mięso, zalać śmietanką, doprawić, wsypać parmezan, poczekać aż sos troszkę zgęstnieje. Zalać makaron i od razu podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować