Gdy sezon na szparagi trwa, warto je wykorzystać. Tym razem makaron ze szparagami, szynką parmeńską i suszonymi śliwkami w delikatnym kremowym sosie, czyli pyszne danie w 30 minut.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1) ok. 250 g makaronu penne Barilla
2) 100 g szynki parmeńskiej w plastrach
3) ok. 150 g suszonych śliwek
4) pęczek szparagów (ok. 500 g)
5) 250 ml śmietany 30%
6) sok z połowy cytryny
7) 60 g startego sera grana padano
8) sól, pieprz czarny świeżo mielony
9) oliwa
Makaron penne ze szparagami, szynką parmeńską i suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki łodyg. Następnie odcinamy główki, a pozostałe łodygi kroimy w plasterki.
2.W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i wrzucamy szparagi. Gotujemy je około 2 minut, po czym wyjmujemy je łyżką cedzakową i przekładamy do innego naczynia. Wodę po ugotowaniu szparagów zostawiamy i dolewamy tak, aby ugotować w niej makaron.
3.Makaron gotujemy al dente w wodzie pozostałej po ugotowaniu szparagów. Gdy makaron będzie gotowy odcedzamy go, ale pozostawiamy wodę, w której się gotował.
4.Śmietanę wlewamy do miseczki, dodajemy do niej 200 ml wody, w której gotował się makaron oraz sok z połowy cytryny, mieszamy i doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
5.Plasterki szynki parmeńskiej kroimy na mniejsze kawałki, suszone śliwki kroimy w paseczki.
6.Na patelni wysmarowanej oliwą podsmażamy kawałki szynki parmeńskiej i suszonych śliwek, gdy będą już podsmażone dodajemy ugotowane szparagi oraz sos śmietanowy i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy ugotowany makaron penne i delikatnie mieszamy. W razie potrzeby możemy dodać jeszcze trochę śmietanki.
7.Tak przygotowane danie wykładamy na talerze i posypujemy startym serem grana padano.
Komentarze