Kolorowa i pożywna sałatka z kaszy gryczanej ze szparagami, suszonymi pomidorami i szynką parmeńską. Można ją jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło (wtedy wystarczy tylko lekko podgrzać na patelni).
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Sałatka:
1) 200 g ugotowanej kaszy gryczanej
2) 80 g szynki parmeńskiej (lub innej długo dojrzewającej)
3) 8-10 suszonych pomidorów
4) pęczek szparagów
5) 100 g fety
6) garść pestek dyni
7) oliwa z suszonych pomidorów lub olej do smażenia
Sos:
1) 4 łyżki octu balsamicznego
2) 6 łyżek oliwy
3) pół łyżeczki musztardy
4) łyżeczka miodu
5) suszone: bazylia, oregano,
6) sól, pieprz czarny świeżo mielony
Sałatka z kaszy gryczanej ze szparagami, suszonymi pomidorami i szynką parmeńską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki i kroimy w plasterki (główki pozostawiamy w całości). Tak przygotowane szparagi wkładamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy około 2-3 minut. Po tym czasie wyjmujemy je łyżką cedzakową i przekładamy do innego naczynia.
2.Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
3.Fetę kroimy w kostkę, a suszone pomidory w paseczki.
4.Szynkę kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na patelni wysmarowanej olejem albo oliwą z suszonych pomidorów.
5.Przygotowujemy sos: wszystkie składniki sosu mieszamy aż się połączą i doprawiamy suszonymi ziołami, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
6.W misce delikatnie mieszamy kaszę, suszone pomidory, szynkę, fetę i szparagi i polewamy przygotowanym sosem. Na koniec posypujemy uprażonymi pestkami dyni.
Komentarze