Makaron linguine z kremowym sosem pomidorowym z gorgonzolą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Tydzień bez 1 przepisu na danie makaronowe to tydzień stracony

  • 30 min

Składniki:

  • 200 – 250 g makaronu linguine
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 duża szalotka
    2 ząbki czosnku
    1 puszka pomidorów – całych bez skórki (400 g)
    100 g sera gorgonzola
    1 płaska łyżeczka cukru
    sól i świeżo zmielony pieprz
    szczypta słodkiej papryki mielonej
    szczypta ostrej papryki mielonej
    2 łyżki śmietany 18 %
    garść rukoli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Makaron linguine z kremowym sosem pomidorowym z gorgonzolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj składniki: szalotkę i czosnek drobno posiekaj. Pomidory pokrój w bardzo drobną kostkę. Gorgonzolę pokrój na mniejsze kawałki.
    Makaron ugotuj al dente według wskazówek na opakowaniu.
    Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i smaż do momentu, aż zmięknie. Dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 – 1,5 minuty. Dodaj pomidory wraz z zalewą, dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą i cukrem. Gotuj około 10-15 minut na małym ogniu.
    Dodaj gorgonzolę, mieszaj do momentu aż się rozpuści, następnie dodaj śmietanę, wymieszaj.
    Do sosu dodaj makaron, wymieszaj i wyłóż na talerze. Dodaj rukolę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gorgonzola Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować