makaron świderki
sól
Sos : 200 ml rieslinga
300 ml śmietany kremówki
80 g szczawiu (może być ze słoiczka
1 łyżeczka soku z cytryny
4 łyżki masła
natka pietruszki
Makaron z kremowym sosem szczawiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wino zagotowałem na patelni. Do wina wlałem śmietanę, gotowałem bez pokrywki tak długo, aż 1/3 odparowała. Masło włożyłem do lodówki, a gdy było twarde, pokroiłem je w kostkę i powoli dodawałem do gorącego sosu, cały czas mieszałem. Nie wolno gotować. Sos połączyłem ze szczawiem, doprawiłem pieprzem i sokiem z cytryny.
Makaron ugotowałem w osolonej wodzie. Odcedziłem. Wrzuciłem na patelnię do przygotowanego sosu. Wymieszałem. Posypałem pokrojona natka pietruszki. Podałem od razu wykładając go na podgrzane półmiski.
Komentarze