Makaron z kremowym sosem szczawiowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Sos szczawiowy doskonale współgra z makaronem.

  • 30 min

Składniki:

  • makaron świderki
    sól
    Sos : 200 ml rieslinga
    300 ml śmietany kremówki
    80 g szczawiu (może być ze słoiczka
    1 łyżeczka soku z cytryny
    4 łyżki masła
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z kremowym sosem szczawiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wino zagotowałem na patelni. Do wina wlałem śmietanę, gotowałem bez pokrywki tak długo, aż 1/3 odparowała. Masło włożyłem do lodówki, a gdy było twarde, pokroiłem je w kostkę i powoli dodawałem do gorącego sosu, cały czas mieszałem. Nie wolno gotować. Sos połączyłem ze szczawiem, doprawiłem pieprzem i sokiem z cytryny.
    Makaron ugotowałem w osolonej wodzie. Odcedziłem. Wrzuciłem na patelnię do przygotowanego sosu. Wymieszałem. Posypałem pokrojona natka pietruszki. Podałem od razu wykładając go na podgrzane półmiski.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować