Makaron bolognese ze świeżą bazylią

4.5 (145 ocen)

  • 30 min

Danie szybkie w wykonaniu, smaczne i na każdą porę :)

  • 30 min

Składniki:

  • 500g makaronu świderki
    300g mięsa mielonego (np. z łopatki)
    1 sos bolognese lub boloński (w proszku)
    1 kubek śmietany 12% (200g)
    12 plasterków żółtego sera (gouda, salami z ziołami)
    10 listków świeżej bazylii + kilka do dekoracji
    1 duża cebula
    sól, pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Makaron bolognese ze świeżą bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oleju na złoty kolor, doprawić solą i pieprzem. Mięso mielone usmażyć na oleju, dodać sos (proszek), dolać 300 ml wody, zagotować. Bazylię posiekać. Makaron połączyć z cebulą, mięsem i bazylią, wymieszać, przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu rozsmarować śmietanę, ułożyć plasterki sera. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C przez 25 min. Udekorować bazylią. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Makaron świderki (fusilli)

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować