Danie szybkie w wykonaniu, smaczne i na każdą porę :)
30 min
Składniki:
500g makaronu świderki
300g mięsa mielonego (np. z łopatki)
1 sos bolognese lub boloński (w proszku)
1 kubek śmietany 12% (200g)
12 plasterków żółtego sera (gouda, salami z ziołami)
10 listków świeżej bazylii + kilka do dekoracji
1 duża cebula
sól, pieprz
olej
Makaron bolognese ze świeżą bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oleju na złoty kolor, doprawić solą i pieprzem. Mięso mielone usmażyć na oleju, dodać sos (proszek), dolać 300 ml wody, zagotować. Bazylię posiekać. Makaron połączyć z cebulą, mięsem i bazylią, wymieszać, przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu rozsmarować śmietanę, ułożyć plasterki sera. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C przez 25 min. Udekorować bazylią. Smacznego!
Komentarze