Makaron a'la bolognese

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smaczna zapiekanka makaronowa

  • 30 min

Składniki:

  • 500g makaronu muszelki
    250g mięsa mielonego (np. z łopatki)
    1 sos bolognese (w proszku)
    100 startego żółtego sera
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    pół łyżeczki pieprzu ziołowego
    pół łyżeczki pieprzu cayenne (chili)
    kilka listków świeżej bazylii
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Sosy Dania z makaronem

Makaron a'la bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować z odrobiną oleju wg przepisu na opakowaniu, odcedzić. Mięso mielone usmażyć na oleju, dodać sos (proszek), dolać 300 ml wody, wymieszać. Dodać pozostałe przyprawy, zagotować. Bazylię posiekać. Makaron przełożyć do żaroodpornego naczynia, połączyć z bazylią, dodać sos, wymieszać. Na wierzchu posypać serem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C przez 25 min. Przed podaniem udekorować bazylią. Smacznego!

Porady

Jako dodatek do zapiekanki, polecam "Sałatę masłową ze śmietaną i szczypiorkiem" (zobacz inne moje przepisy)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Chili Makaron Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować