500g makaronu muszelki
250g mięsa mielonego (np. z łopatki)
1 sos bolognese (w proszku)
100 startego żółtego sera
1 łyżeczka suszonej bazylii
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
pół łyżeczki pieprzu cayenne (chili)
kilka listków świeżej bazylii
olej
Makaron a'la bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować z odrobiną oleju wg przepisu na opakowaniu, odcedzić. Mięso mielone usmażyć na oleju, dodać sos (proszek), dolać 300 ml wody, wymieszać. Dodać pozostałe przyprawy, zagotować. Bazylię posiekać. Makaron przełożyć do żaroodpornego naczynia, połączyć z bazylią, dodać sos, wymieszać. Na wierzchu posypać serem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C przez 25 min. Przed podaniem udekorować bazylią. Smacznego!
Porady
Jako dodatek do zapiekanki, polecam "Sałatę masłową ze śmietaną i szczypiorkiem" (zobacz inne moje przepisy)
Komentarze