Makaron a'la carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na głębokiej patelni przez około 10 minut, aż zrobi się chrupiący.
2.Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
3.W międzyczasie przygotować sos. Do miseczki wlać śmietanę, dodać ser i roztrzepane żółtka. Dobrze wymieszać i doprawić solą i sporą ilością grubo zmielonego pieprzu.
4.Ugotowany makaron odcedzić i dodać do smażącego się boczku. Wymieszać i smażyć razem przez 1-2 minuty.
5.Całość zalać sosem śmietanowym i dokładnie wymieszać. Smażyć na małym ogniu, cały czas mieszając, do czasu aż sos zacznie gęstnieć i oblepiać makaron.
6.Gotowe danie posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Porady
Danie można również przygotowywać z makaronem typu spaghetti lub penne.
Pod koniec smażenia trzeba uważać, żeby sos się nie zważył.
Komentarze