Minestrone

0 (0 ocen)

  • 10 min

Minestrone to tradycyjna włoska zupa jarzynowa. Jej składniki różnią się w zależności od sezonu i regionu Włoch. Jest nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa.

  • 10 min

Składniki:

  • Jedna marchewka
    Pół pietruszki
    Ćwiartka selera
    Pół pora
    10 małych ziemniaków
    Dwie szklanki szatkowanej kapusty włoskiej
    10 małych pieczarek
    Garść liści świeżego szpinaku
    Puszka krojonych pomidorów bez skórki
    Łyżka stołowa przyprawy włoskiej (bazylia, oregano, tymianek, czosnek)
    Dwa buliony w kostce (np. warzywny i drobiowy)
    Dwie łyżki oliwy z oliwek
    Sól i pieprz
    Kilka listków świeżej bazylii do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Minestrone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, pietruszkę, pieczarki, selera i pora pokroić w plastry, a ziemniaki w grubą kostkę.
  • 2. Zagotować wodę z kostkami rosołowymi i oliwą. Wrzucić marchewkę, pietruszkę i selera.
  • 3. Po 5 minutach dodać ziemniaki i pieczarki, a po kolejnych 5 minutach kapustę i szpinak.
  • 4. Gotować ok. 10 minut, po czym dodać pomidory z puszki i przyprawę włoską. Doprawić solą i pieprzem do smaku i gotować jeszcze przez chwilę, aż warzywa będą miękkie.
  • 5. Udekorować na talerzu listkami bazylii.

Porady

Zupę można podawać z grzankami (podsmażamy pokrojoną bułkę na oliwie i nacieramy przeciętym ząbkiem czosnku). Do zupy można dodawać wszelkie sezonowe warzywa w zależności od naszych upodobań (paprykę, brokuły, fasolkę szparagową). Zupa wychodzi równie smaczna, kiedy użyjemy mrożonych warzyw. Trzeba tylko uważać, żeby ich nie rozgotować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

minestrone

4.49 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Zupa Minestorne

To może cię zainteresować