Majonez czosnkowy

4 (1 ocen)

  • 5 min

Majonez. Najlepszy jest ten domowy. Mój ulubiony to ten z dodatkiem czosnku, który rewelacyjnie pasuje do pieczonych mięs - polecam.

  • 5 min

Składniki:

  • 1 żółtko
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka ulubionej musztardy
    1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
    100 ml oleju
    Sól, pieprz,
    Szczypta cukru
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Majonez czosnkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko sparzamy wrzątkiem, oddzielamy białko od żółtka. Do miseczki ( musi mieć średnicę niewiele większą nić średnica blendera ) wbijamy żółtko, dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz, cukier, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i oliwę. Miksujemy ( blenderem Tefal ze specjalną końcówką wystarczy 10 sekund ) całość na najwyższych obrotach około 40 sekund. Majonez po tym czasie powinien być gotowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować