Maczanka krakowska

  • wyświetlono: 681 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Przepis z kuchni małopolskiej

PolskaGotuje
  • 4 porcje
  • Łatwy

Składniki

- schab z kością: 50 dekagramów
- smalec: 3 łyżki
- mąka: 1 łyżka
- cebula: 4 sztuki
- ukośne kromki bułki wrocławskiej: 8 sztuk
- sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
- kminek do smaku: 1 szczypta
- keczup do podania: 0.5 szklanki

Sposób przygotowania przepisu:

Maczanka krakowska

  • 1. Umyj schab i odkrój go od kości. Mięso natrzyj solą, pieprzem i kminkiem, zawiń w folię i włóż na dobę do lodówki. Potem obtocz w mące, usmaż na smalcu lub maśle, dodając także odkrojone kości, aby uzyskać lepszy smak. Podlej kilkoma łyżkami wody, przykryj i duś, aż schab będzie zupełnie miękki. Wtedy wyjmij go z wytworzonego sosu i pokrój w plastry. Obierz mięso, które pozostało na kościach, drobno je pokrój i włóż do sosu. Podgrzej, przypraw do smaku. Kromki bułki włóż na chwilkę do sosu, aby się dobrze nasączyły. Cebule pokrój w półplasterki, przyrumień na smalcu lub maśle. Na półmisku układaj na przemian plastry schabu oraz kromki bułki wrocławskiej i krążki cebuli. Polej pozostałym sosem, podawaj z keczupem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zimaobiadkuchnia polskajesieńregionalne_dania

Komentarze

Podobne przepisy

image-1w8uhx1

Dodane przez: Duśka55555

Domowe prażonki

Tradycyjna potrawa z Jury krakowsko-częstochowskiej...

wątróbki

Dodane przez: Neblina36

Wątróbki gęsie duszone z cebulą(przepis z...

Mama sprezentowała mi wspaniałą...

Kulasza - Lemieszka

Dodane przez: luna19

Kulasza - Lemieszka

Proste danie z Lubelszczyzny. Gotowała...

Moskole

Dodane przez: PolskaGotuje

Moskole

Przepis z kuchni małopolskiej

Bigos na winie

Dodane przez: AgaTrzaska

Bigos na winie

Ha! Danie polskie na pewno, a lubelskie...

Pieczonki Jury Krakowsko-Częstochowskiej

Dodane przez: emalitowska

Pieczonki (śląskie przysmaki)

Przedstawiam wam przepis na pieczonki,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE