Lwowskie kluski ziemniaczane

4.5 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Robiła je moja mama. Teraz ja częstuję nimi wnuki.

Składniki:

  • ● 70 dag ziemniaków
    ● 10 dag maku
    ● 2 łyżki śmietany 18-proc.
    ● 15 dag mąki
    ● 3 łyżki posiekanych migdałów
    ● 3 łyżki cukru pudru
    ● 3 jajka
    ● 1/2 szkl. mleka
    ● sól
    ● 10 dag masła
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Lwowskie kluski ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki szorujemy. Gotujemy w mundurkach ok. 20 minut w lekko osolonej
    wodzie. Odcedzamy, studzimy i obieramy.
  • 2. Mak zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy 10 minut. Osączamy i studzimy.
    Mielimy z ziemniakami. Dodajemy jajka, śmietanę, mąkę, cukier i migdały. Wyrabiamy ciasto.
  • 3. Z ciasta formujemy wałek i ukośnie kroimy. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 minuty od wypłynięcia. Polewamy roztopionym masłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować