Lunch w słoiku z makaronem vermicelli

0 (0 ocen)

  • 5 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Kolejna propozycja lunchu w słoiku, tym razem wzbogacona o makaron ryżowy, dzięki czemu nasz posiłek będzie jeszcze bardziej treściwy.

  • 5 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • proporcje na słoik o pojemności 500 ml:
    kawałek grillowanej piersi z kurczaka, można użyć innego ulubionego mięsa
    garść makaronu ryżowego vermicelli
    1/2 czerwonej słodkiej papryki
    kawałek papryczki chili
    1/2 łodygi selera naciowego
    mała marchewka
    2 łyżki zielonego groszku
    1/2 małej czerwonej cebuli
    1/4 młodej cukinii
    garść młodych liści szpinaku
    świeże zioła: pietruszka, koperek, szczypiorek
    łyżeczka sosu sojowego
    pół łyżeczki curry
    łyżeczka masła bulionowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lunch w słoiku z makaronem vermicelli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki kroimy w cienkie paski.
    Marchewkę, cebulę, selera naciowego i cukinię cienko szatkujemy na mandolinie.
    Chili drobno siekamy.
    Zioła drobno siekamy.
    Mięso kroimy w cienkie plasterki lub kostkę.

    Na dno słoika wkładamy masło bulionowe, sos sojowy oraz curry. Następnie warstwami układamy warstwy z warzyw, ziół i mięsa. Na wierzch wkładamy makaron. Słoik zakręcamy.

    Posiłek można przygotować dzień wcześniej, wtedy odstawiamy słoik do lodówki. Rano zabieramy do pracy.
    W pracy zawartość słoika zalewamy wrzątkiem. Słoik zakręcamy. Potrząsamy słoikiem, by sojowy i masło stworzyły bulion. Słoik odstawiamy na 5 minut, żeby warzywa się podgrzały.
    Po 5 minutach lunch jest gotowy. Taki posiłek możemy jeść łyżką jak gęstą zupę lub widelcem, pałeczkami, a następnie wypić pyszny rozgrzewający bulion.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować