Łosoś zapiekany w bagietce

0 (0 ocen)

Łosoś z trzema serami w chrupiącej bagietce to pyszna przekąska dla miłośników ryb.

Składniki:

  • 1 długa bagietka lub 3 bułki paluchy
    150 g świeżego łososia
    kilka kropli soku z cytryny + sól , pieprz i koperek + 1/2 łyżki mąki + olej rzepakowy do smażenia
    kilka młodych listków szpinaku
    kilka pomidorków koktajlowych
    mozzarella w kulkach op. 125 g
    1 ogórek małosolny
    150 g sera żółtego w plastrach pokrojonego w długie paseczki
    pasta do wysmarowania bagietek:
    1/2 op. serka almette
    100 g kremowego serka topionego
    1 łyżeczka miękkiego masła
    2 przeciśnięte ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki świeżego lub suszonego koperku
    szczypta soli i białego pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bagietka Zapiekanki Przystawki Szynki

Łosoś zapiekany w bagietce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1dfksbr 1. Łososia skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć ,posypać koperkiem, lekko obtoczyć w mące i usmażyć krótko na oleju, odstawić.

    Bagietkę pokroić na mniejsze kawałki, przeciąć na pół, miąższ lekko wyskubać.

    Sporządzić pastę : serek topiony wymieszać z almette , masłem, przeciśniętym czosnkiem, doprawić solą, pieprzem i koperkiem.
  • image-1qmauiw 2. Pastą wysmarować obficie bagietki, układać na tym małe listki szpinaku , kawałki łososia, ogórka, połówki pomidorków i kulek mozzarelli.
    Na wierzch ułożyć paski żółtego sera.
  • image-04oodxa 3. Piec w gorącym piekarniku w 180 st. 10 minut góra-dół i następne 10 minut sama góra.
  • image-1bpa2j8 4. Dla tych co nie przepadają za smakiem ryb zamiast łososia można użyć szynki konserwowej.
    Piec na tej samej blaszce.
  • image-05yf0pm 5. Smacznego !!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bagietki Łosoś Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować