Łosoś z trzema serami w chrupiącej bagietce to pyszna przekąska dla miłośników ryb.
Składniki:
1 długa bagietka lub 3 bułki paluchy
150 g świeżego łososia
kilka kropli soku z cytryny + sól , pieprz i koperek + 1/2 łyżki mąki + olej rzepakowy do smażenia
kilka młodych listków szpinaku
kilka pomidorków koktajlowych
mozzarella w kulkach op. 125 g
1 ogórek małosolny
150 g sera żółtego w plastrach pokrojonego w długie paseczki
pasta do wysmarowania bagietek:
1/2 op. serka almette
100 g kremowego serka topionego
1 łyżeczka miękkiego masła
2 przeciśnięte ząbki czosnku
1/2 łyżeczki świeżego lub suszonego koperku
szczypta soli i białego pieprzu
Łosoś zapiekany w bagietce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć ,posypać koperkiem, lekko obtoczyć w mące i usmażyć krótko na oleju, odstawić.
Bagietkę pokroić na mniejsze kawałki, przeciąć na pół, miąższ lekko wyskubać.
Sporządzić pastę : serek topiony wymieszać z almette , masłem, przeciśniętym czosnkiem, doprawić solą, pieprzem i koperkiem.
2.Pastą wysmarować obficie bagietki, układać na tym małe listki szpinaku , kawałki łososia, ogórka, połówki pomidorków i kulek mozzarelli.
Na wierzch ułożyć paski żółtego sera.
3.Piec w gorącym piekarniku w 180 st. 10 minut góra-dół i następne 10 minut sama góra.
4.Dla tych co nie przepadają za smakiem ryb zamiast łososia można użyć szynki konserwowej.
Piec na tej samej blaszce.
Komentarze