Łosoś z soczewicą i kaparami

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Łosoś z soczewicą i kaparami

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - filety z łososia (po 25 dag każdy): 2 sztuki
    - sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz: 1 szczypta
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
    - białe wytrawne wino: 0.25 szklanki
    - masło: 5 dekagramów
    - kapary: 4 łyżki
    - natka pietruszki (posiekana): 2 łyżki
    - soczewica zielona (- soczewica): 10 dekagramów
    - sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz (- soczewica): 1 szczypta
    - szałwia suszona (- soczewica): 1 łyżeczka
    - Ząbki czosnku (posiekane - soczewica): 2 sztuki
    - oliwa z oliwek: 3 łyżki
    - miód (- soczewica): 1 łyżeczka
    - sok z cytryny (- soczewica): 1 łyżka
    - Starta skórka z cytryny (- soczewica): 1 łyżeczka
    - natka pietruszki (posiekana - soczewica): 2 łyżki
    - chili w proszku (- soczewica): 1 szczypta
    - sałata np. rukola: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś z soczewicą i kaparami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewica: Soczewicę opłukać, wsypać do rondelka i wlać wodę (2,5 cm warstwa wody ponad poziom soczewicy). Doprawić solą i pieprzem, dodać 1 łyżeczkę suszonej szałwii, 1 posiekany ząbek czosnku, 1 łyżkę oliwy z oliwek extra virgin, zagotować. Gotować bez przykrycia na małym ogniu przez około 20 minut, aż soczewica będzie miękka, ale będzie wciąż al dente. Odstawić z ognia, wymieszać z pozostałymi 2 łyżkami oliwy z oliwek oraz posiekanym 1 ząbkiem czosnku. Dodać 1 łyżeczką miodu lub syropu klonowego, sok i skórkę z cytryny oraz natkę pietruszki. Doprawić chilli do smaku oraz ewentualnie solą i pieprzem. Grillowany łosoś z kaparami: Rozgrzać patelnię grillową (lub zwykłą patelnię). Filety z łososia posypać solą i pieprzem, wysmarować oliwą z oliwek. Ułożyć na patelni i smażyć przez około 5 minut, aż będzie zrumieniony i wysmażony do połowy. Przewrócić na drugą stronę i grillować przez kolejne 4 - 5 minut, aż mięso będzie odpowiednio wysmażone w środku. Przygotować sos z kaparami: Na małą patelnię wlać wino i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 1 minutę, następnie dodać masło, roztopić. Dodać kapary i smażyć na małym ogniu przez około 4 minuty, aż sos się nieco zredukuje a kapary lekko się zrumienią. Zdjąć z ognia i wymieszać z natką pietruszki. Podanie: talerze podgrzać, rozłożyć gorącą soczewicę, następnie położyć łososia i polać go sosem z kaparami. Posypać rukolą i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować