Spaghetti z tuńczykiem i kaparami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spaghetti ugotować według przepisu na opakowaniu al dente.
2.Cebule oczyścić i pokroić w drobną kosteczkę,czosnek w plasterki - wyłożyć na rozgrzaną oliwę i przez 3min. podsmażać,ciągle mieszając,na złoty kolor,wlać sok pomidorowy,włożyć tuńczyka z sosem,pastę pomidorową,opruszyć sola,pieprzem - dusić czas od czasu mieszając ok.6-8min.
3.W tym czasie sparzyć i oczyścić ze skórki pomidory,pokroić je w kostke i dodać do gotującego się sosu - dusić jeszcze 5min.,topiony serek połamać na małe kawałeczki,dodać do sosu i ciągle mieszajac dusić,aż serek roztopi się.Pod koniec duszenia dodać posiekaną natkę pietruszki,zostawić odrobinę natki do posypania gotowego dania.
4.Na patelni rozpuścić masło(na wolnym ogniu,aby nie spaliło sie!)dodać kapary i mieszajac poddusić je ok.2min.
5.Spaghetti odcedzić i wymieszać z sosem.Wyłożyć na talerze porcje,polać masłem z kaparami i posypać natka pietruszki.
SMACZNEGO!!!
Komentarze