Łosoś z rękawa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę umyć, osuszyć, posolić, skropić sokiem z cytryny. Szpinak umyć, przebrać i odwirować. Czosnek obrać, drobno posiekać, wymieszać z solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szpinakiem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Szpinak, odłożywszy małą ilość, włożyć do rękawa do pieczenia (spiąć koniec). Serek wymieszać z kwaśną śmietaną, 2/3 rozłożyć na rybie, obłożyć resztką szpinaku. Włożyć łososia do rękawa. Rękaw zamknąć i ponakłuwać. Piec w piekarniku 35 minut (termoobieg 160°C). Rękaw naciąć u dołu. Pozwolić, aby sos szpinakowy wyciekł. Pozostałą mieszankę serka wymieszać z sosem. Rękaw całkiem rozciąć. Rybę wraz ze szpinakiem ułożyć na talerzu. Podawać z młodymi ziemniakami lub bagietką i sosem.
Porady
Zamiast łososia do przepisu można użyć okonia albo pstrąga, smakują równie wspaniale.
Komentarze