Łosoś z rękawa

4.5 (172 ocen)

  • 50 min

banalny przepis, ale smak niepowtarzalny

  • 50 min

Składniki:

  • filet z łososia ok. 1 kg;
    sól
    3-4 łyżki stołowe soku
    z cytryny
    1 kg szpinaku
    2 ząbki czosnku
    pieprz
    świeżo zmielona gałka
    muszkatołowa
    250 g serka ziołowego
    150 g kwaśnej śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś z rękawa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę umyć, osuszyć, posolić, skropić sokiem z cytryny. Szpinak umyć, przebrać i odwirować. Czosnek obrać, drobno posiekać, wymieszać z solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szpinakiem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Szpinak, odłożywszy małą ilość, włożyć do rękawa do pieczenia (spiąć koniec). Serek wymieszać z kwaśną śmietaną, 2/3 rozłożyć na rybie, obłożyć resztką szpinaku. Włożyć łososia do rękawa. Rękaw zamknąć i ponakłuwać. Piec w piekarniku 35 minut (termoobieg 160°C). Rękaw naciąć u dołu. Pozwolić, aby sos szpinakowy wyciekł. Pozostałą mieszankę serka wymieszać z sosem. Rękaw całkiem rozciąć. Rybę wraz ze szpinakiem ułożyć na talerzu. Podawać z młodymi ziemniakami lub bagietką i sosem.

Porady

Zamiast łososia do przepisu można użyć okonia albo pstrąga, smakują równie wspaniale.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować