1.Masło rozpuścić. Herbatniki zmielić w blenderze lub włożyć do worka i mocno tłuc wałkiem, by się pokruszyły. Do zmielonych herbatników wlać roztopione masło i wymieszać. Masę herbatnikową przełożyć do tortownicy o średnicy 24-26cm i uklepać dłonią Włożyć do lodówki na co najmniej 10-15 minut, by spód stwardniał.
Miksujemy twaróg wraz z cukrem i mascarpone . Dodajemy dwie czubate łyżki mąki ziemniaczanej i miksujemy do połączenia. Zmniejszamy obroty na wolne i dodajemy po jednym jajku. Nie miksujemy na dużych obrotach, aby nie napowietrzyć masy. Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy przesiane kakao i mieszamy – do drugiej cukier waniliowy i łączymy.
Na spód wykładamy na zmianę – zawsze na sam środek, po 3 łyżki masy kakaowej, a następnie 3 łyżki masy waniliowej, Robimy tak do wyczerpania obu mas, będą się rozpływać, tworząc wzór zebry. Pieczemy ok. 1,5 godziny w 150°C, następnie zostawiamy do ostudzenia w zamkniętym piekarniku.
Komentarze