Sernik zebra

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zaskakujące ciasto, niesamowity smak i wygląd, a w przygotowaniu banalnie proste.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250g herbatników (2,5 małej paczki)
    100g masła
    1 kg zmielonego twarogu lub gęstego sera wiaderkowego
    250 g mascarpone (ewentualnie gęstej śmietanki 36%)
    6 jajek
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    cukier waniliowy
    2 płaskie łyżki ciemnego kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Herbaty

Sernik zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić. Herbatniki zmielić w blenderze lub włożyć do worka i mocno tłuc wałkiem, by się pokruszyły. Do zmielonych herbatników wlać roztopione masło i wymieszać. Masę herbatnikową przełożyć do tortownicy o średnicy 24-26cm i uklepać dłonią Włożyć do lodówki na co najmniej 10-15 minut, by spód stwardniał.
    Miksujemy twaróg wraz z cukrem i mascarpone . Dodajemy dwie czubate łyżki mąki ziemniaczanej i miksujemy do połączenia. Zmniejszamy obroty na wolne i dodajemy po jednym jajku. Nie miksujemy na dużych obrotach, aby nie napowietrzyć masy. Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy przesiane kakao i mieszamy – do drugiej cukier waniliowy i łączymy.

    Na spód wykładamy na zmianę – zawsze na sam środek, po 3 łyżki masy kakaowej, a następnie 3 łyżki masy waniliowej, Robimy tak do wyczerpania obu mas, będą się rozpływać, tworząc wzór zebry. Pieczemy ok. 1,5 godziny w 150°C, następnie zostawiamy do ostudzenia w zamkniętym piekarniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Mascarpone Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować