Łosoś z pysznym sosem kaparowym

4.45 (164 ocen)

  • 30 min

Sos jest tak pyszny, że nie można mu się oprzeć:-)

  • 30 min

Składniki:

  • filet świeży z łososia - ok. 500 g
    śmietanka 30% 300 ml
    kapary - 50 g
    1 mała cebula
    1 ząbek czosnku
    łyżka oliwy
    1/3 szklanki białego wina
    sól, pieprz

Wystaw ocenę:

4.45 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Sosy

Łosoś z pysznym sosem kaparowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oprószamy solą i pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (pieczemy ok. 20-30 minut - dokładnie tyle, ile zajmie nam sporządzenie sosu). Cebulę i czosnek drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy oliwę i wsypujemy cebulę z czosnkiem oraz kapary. Smażymy często mieszając. W momencie odparowania płynu, dolewamy wino. Gdy wino odparuje, dodajemy śmietanę, doprawiamy pieprzem i redukujemy sos aż zgęstnieje. Upieczonego łososia polewamy dużą ilością sosu. Podałam z brokułami ugotowanymi na parze.Sos jest na prawdę pyszny, polecam!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapary Łosoś Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować