Łosoś w sosie śmietanowo-kaparowym

4.5 (144 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Łosoś w takim sosie jest delikatny i wygląda bardzo wykwintnie.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - filet łososia: 500 gramów
    - pieprz biały: 1.5 łyżeczki
    - sól: 1 łyżeczka
    - czosnek w proszku: 1 łyżeczka
    - sok z cytryny: 1 sztuka
    - kapary: 1 opakowanie
    - koperek: 0.5 pęczka
    - śmietana 18% duża: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś w sosie śmietanowo-kaparowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Łososia umyć, osuszyć, podzielić na kawałki, oprószyć solą, pieprzem oraz 1 kostką czosnkową. Do naczynia żaroodpornego ułożyć łososia.
  • łosoś w sosie śmietanowo-kaparowym 2. W miseczce wymieszać śmietanę, sok z cytryny, sól, pieprz, kapary i polać tym sosem łososia. Posypać po wierzchu koperkiem.
  • łosoś w sosie śmietanowo-kaparowym 3. Całość przykryć np. folią aluminiową – lepiej się piecze pod przykryciem, nie wysycha. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut.
    Upieczonego łososia ułożyć na talerzu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować