Łosoś z białymi szparagami i mizuną

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pieczony łosoś z delikatnymi szparagami w towarzystwie mizuny i chrupiącej, czosnkowej ciabatty. Doskonała przekąska na ciepłe wiosenne dni.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 kawałki łososia po 200g każdy: 400 gramów
    - białe szparagi: 1 pęczek
    - mizuna (można zastąpić bardziej intensywną w smaku rukolą): 100 gramów
    - suszone pomidory, w oleju: 2 sztuki
    - ciabatta: 2 sztuki
    - czosnek: 1 ząbek
    - cytryna, sok: 2 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Łosoś z białymi szparagami i mizuną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie 5 – 7 minut, odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Mizunę myjemy, skrapiamy sokiem z cytryny i olejem od suszonych pomidorów.
  • 3. Kawałki łososia pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 4. Na talerzu układamy szparagi, na szparagach układamy mizunę i pokrojone na kawałki suszone pomidory, na wierz kładziemy kawałek łososia.
  • 5. Ciabattę kroimy na plastry, nacieramy ząbkiem czosnku i lekko podpiekamy na grillu lub w tosterze.
  • 6. Łososia serwujemy na zimno z gorącą ciabattą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białe szparagi Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować