Łosoś podany na ratatuj

4.5 (172 ocen)

  • 50 min

Miodzio !

  • 50 min

Składniki:

  • dla 2 osób:
    2 porcje łososia
    pół cytryny
    sól,
    pieprz,
    masło klarowane do smażenia

    RATATUJ:
    1 cebulka
    2 pomidory
    pół papryki czerwonej i pół żółtej
    1 mała cukinia
    10 czarnych oliwek
    sól, pieprz,
    tymianek
    1 ząbek czosnku
    oliwa z oliwek do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś podany na ratatuj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. RATATUJ:
    cebulkę pokrojoną w kostkę zeszklić na oliwei z oliwek. Gdy ta się zeszkli dodać pisiekany czosnek i chwilkę posmażyć by czosnek oddał swój aromat. Pomidory obrać ze kórki, pokroić w kostkę i dodać do cebuli z czosnkiem. Smażyć tak długo aż pomidory się rozprażą. Następnie dodać pokrojone w kostkę papryki i cukinię. Doprawić wszystko solą, pieprzem i tymiankiem. Dusić do miękkości warzyw. Na sam koniec dodać pokrojone w talarki oliwki. Wszystko wymieszać i zdjąć z ognia.
  • 2. Łososia podzielić na porcje. Każdą skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć i smażyć na maśle klarowanym na złoty kolor.
  • 3. Na talerz wyłożyć porcję ratatuj, na nią kłaść porcję łososia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować