Łopatka z szynkowara

  • wyświetlono: 1521 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

wiem co jem

sonieczka

Składniki

1 kg łopatki
sól peklowa - 1 łyżeczka
przyprawy wg uznania - ja użyłam przyprawę do wieprzowiny z Prymat

Sposób przygotowania przepisu:

Łopatka z szynkowara

  • 1. Łopatkę bez kości (najlepiej płaski kawałek) oczyścić ze ścięgien i nadmiaru tłuszczu.
  • 2. Wewnętrzną stronę porcji mięsa ponacinać w kratkę i natrzeć przyprawami i włożyć do zamykanego pojemnika. Zostawić w chłodzie na 1 dzień.
  • 3. Zwinąć mięso w roladę, włożyć do plastikowego woreczka i całość umieścić w szynkowarze. Wstawić jeszcze na kilka godzin do lodówki.
  • 4. Szynkowar wstawić do wysokiego garnka, napełnić wodą maksymalnie i parzyć pod przykryciem na malutkim gazie od 3-4 godzin.
  • 5. Zostawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki do stężenia. Następnego dnia wyjąć z garnka i SMACZNEGO

Porady

Jeśli ktoś nie chce, nie musi dawać soli peklowej. Ja zwyczajnie nie lubię sinego mięsa.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzuwiem co jem
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pikle z ogórków

Dodane przez: Iwona75

Pikle z ogórków

Pikle robiła moja babcia, potem...

Papryka marynowana z miodem

Dodane przez: Mniam1

Papryka marynowana z miodem

Papryka marynowana z miodem to...

Dżem z czereśni z szampanem

Dodane przez: alaaa

Dżem z czereśni z szampanem

Dżem na zimę z czereśni. Trochę...

Ciasto piernikowe z dżemem

Dodane przez: 2milutka

Ciasto piernikowe z dżemem

Prosta propozycja świątecznego...

Ketchup z cukinii i pomidorów z chili

Dodane przez: Martyna1991

Ketchup z cukinii i pomidorów z chili

Pomidorowy sos z cukinii smakiem...

Sałatka szwedzka z marchewką

Dodane przez: Anusiaczek

Sałatka szwedzka z marchewką

Zimą z powodzeniem zastąpi surówki...