Łopatka z szynkowara

  • wyświetlono: 1607 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

wiem co jem

sonieczka

Składniki

1 kg łopatki
sól peklowa - 1 łyżeczka
przyprawy wg uznania - ja użyłam przyprawę do wieprzowiny z Prymat

Sposób przygotowania przepisu:

Łopatka z szynkowara

  • 1. Łopatkę bez kości (najlepiej płaski kawałek) oczyścić ze ścięgien i nadmiaru tłuszczu.
  • 2. Wewnętrzną stronę porcji mięsa ponacinać w kratkę i natrzeć przyprawami i włożyć do zamykanego pojemnika. Zostawić w chłodzie na 1 dzień.
  • 3. Zwinąć mięso w roladę, włożyć do plastikowego woreczka i całość umieścić w szynkowarze. Wstawić jeszcze na kilka godzin do lodówki.
  • 4. Szynkowar wstawić do wysokiego garnka, napełnić wodą maksymalnie i parzyć pod przykryciem na malutkim gazie od 3-4 godzin.
  • 5. Zostawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki do stężenia. Następnego dnia wyjąć z garnka i SMACZNEGO

Porady

Jeśli ktoś nie chce, nie musi dawać soli peklowej. Ja zwyczajnie nie lubię sinego mięsa.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzuwiem co jem

Komentarze

Podobne przepisy

Syrop z pokrzywy

Dodane przez: rzelkazag

Syrop z pokrzywy

Część z Was pewnie już o nim słyszała,...

image-14q19hi

Dodane przez: kamila19851

Syrop z zielonych szyszek sosny

Syrop pomocny w zwalczaniu pierwszych...

Papryka marynowana z miodem

Dodane przez: Mniam1

Papryka marynowana z miodem

Papryka marynowana z miodem to...

Ciasto piernikowe z dżemem

Dodane przez: 2milutka

Ciasto piernikowe z dżemem

Prosta propozycja świątecznego...

Kruche rogaliki z dżemem

Dodane przez: opuncja

Kruche rogaliki z dżemem

Przepis jest prosty i niezawodny,...

Sałatka z fasolki szparagowej

Dodane przez: 2milutka

Sałatka z fasolki szparagowej z cebulką

Doskonała sałatka z fasolki szparagowej...