Czosnkowa łopatka z szynkowara

4.5 (193 ocen)

Pyszna wędlinka na kanapki, dobra alternatywa dla kupnych wędlin. Chyba najsmaczniejsza wędlina z szynkowara, którą do tej pory wymyśliłam i zrobiłam:)

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
    2 łyżeczki soli peklowej
    6 ząbków czosnku
    2 łyzki żelatyny
    3 łyzki wody
    2 łyżki oleju
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Czosnkowa łopatka z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę myjemy, osuszamy i przekrawamy w poprzek tak aby otrzymać jak największą powierzchnię mięsa. Czosnek kroimy w plastry, mieszamy z olejem solą peklową, żelatyną i pieprzem . Nacieramy marynatą całe mięso i zwijamy je ciasno w rulon. Mięso umieszczamy w worku do worka wlewamy wodę i wsadzamy mięso do szynkowara. Odstawiamy na noc do lodówki.
  • 2. Na drugi dzień mięso parzymy przez 2 godziny w 85 st, odstawiamy do wystygnięcia, podajemy na zimno. Smacznego!

Porady

Dzięki dodaniu kilku łyżek wody i żelatyny wokoło wędliny wytworzy nam się pyszna galaretka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować