Skrzydełka pieczone w miodzie i sosie sojowym

4.39 (157 ocen)

  • 55 min

Jedna z moich ulubionych imprezowych przekąsek. Pieczone w sosie sojowym z dodatkiem miodu, czosnku i imbiru skrzydełka są nieodłącznym elementem dobrej imprezy, a jak smakują :D

  • 55 min

Składniki:

  • 2 kg skrzydełek
    ¼ szklanki sosu sojowego jasnego
    3 łyżki miodu
    3 ząbki czosnku
    ½ papryczki chilli
    1 łyżeczka startego imbiru
Wystaw ocenę:

4.39 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Przystawki Sosy

Skrzydełka pieczone w miodzie i sosie sojowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka myjemy i osuszamy. Ze szydełek odcinamy lotki ( nie będą nam potrzebne ) i dzielimy skrzydełka na dwie części. W misce łączymy sos sojowy z miodem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startym na drobnej tarce imbirem i posiekaną papryczką chilli. Marynatę starannie mieszamy i przekładamy do niej po porcjowane skrzydełka. Skrzydełka marynujemy minimum godzinę, ale im dłużej tym lepiej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni , skrzydełka przekładamy na blachę lub do naczynia żaroodpornego, zalewamy je marynatą i pieczemy 40 minut. Serwujemy razem z powstałym sosem, najlepiej na gorąco, ale skrzydełka świetnie smakują na zimno
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Miód Skrzydełka Sos sojowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować