ŁOPATKA INACZEJ

4.93 (209 ocen)

Dodatek przypraw i marynaty oraz dość mocnego opieczenia mięsa sprawia,że potrawa smakuje wybornie.

Składniki:


  • 2 plastry chudej łopatki wieprzowej
    4 łyżki śmietany 18% słodkiej
    1 mała cebula
    1/4 pęczka natki pietruszki
    przyprawa do wieprzowiny Prymat,sól czosnkowa,pieprz czarny,mąka do zagęszczenia sosu,olej do smażenia.

    MARYNATA
    1 łyżka majonezu
    2 łyżki jogurtu greckiego
    1 łyżka keczupu pikantnego
    1 łyżka maggi w płynie
Wystaw ocenę:

4.93 (209 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łopatka inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.


    Mięso umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem.

  • łopatka inaczej 2. Posypać przyprawami.Przygotować marynatę.Wszystkie jej składniki dokładnie wymieszać.
  • łopatka inaczej 3. Gotową marynatą posmarować z każdej strony mięso.Tak zamarynowane mięso wstawić na godzinę do lodówki.
  • łopatka inaczej 4. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju,ułożyć zamarynowaną łopatkę,dodać cebulę pokrojoną w piórka i opiekać na dość dużym ogniu z wszystkich stron podlewając niewielkimi ilościami gorącej wody celem wytworzenia brunatnego sosu.
  • łopatka inaczej 5.
    Zalać całość gorącą wodą i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa.
  • łopatka inaczej 6. Mięso wyjąć.
  • łopatka inaczej 7. Sos zagęścić mąką rozprowadzoną w zimnej wodzie,zagotować,ewentualnie doprawić do smaku.
  • łopatka inaczej 8.
    Sos przelać przez sito do garnka,wlać śmietanę.Włożyć mięso i drobno posiekaną natkę pietruszki,zagotować.

Porady

Podawać w/g uznania z ziemniakami z wody,ryżem,kaszą gryczaną,kluskami śląskimi lub z ziemniakami utłuczonymi z masłem i śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować